images mod

  • Yaprak sarma (faszerowane liście winogron)160g liści winogrona w słonej zalewie

Farsz:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü)
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • pół łyżki cynamonu
  • 3 razy pół szklanki wrzącej wody
  • pół cytryny

Sos:

  • pół cytryny
  • 5 łyżek oliwy

Dodatkowo: bezlistne gałązki natki

Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.

Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.

Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.

Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.

Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.

Smacznego!