images mod

  • Yaprak sarma (faszerowane liście winogron)160g liści winogrona w słonej zalewie

Farsz:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü)
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • pół łyżki cynamonu
  • 3 razy pół szklanki wrzącej wody
  • pół cytryny

Sos:

  • pół cytryny
  • 5 łyżek oliwy

Dodatkowo: bezlistne gałązki natki

Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.

Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.

Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.

Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.

Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.

Smacznego!

Islim KebabPorcja dla 4 osób

  • 4 bakłażany
  • olej do smażenia
  • woda z solą

Farsz:

  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 350g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki wrzącej wody

Sos:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • sól

Dekoracje:

  • 12 pomidorów koktajlowych
  • papryka zielona
  • wykałaczki

Smacznego!

Lahmacunciasto
800g mąki
600g wody
łyżka soli
łyżka suchych drożdży

farsz
500g mięsa mielonego baraniego lub mieszanki baranina - wołowina
500g cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
łyżka masła
3 duże pomidory
papryka
pieprz
sól

Cebulę obieramy i miksujemy blenderem na jednolita masę. Odciskamy sok. Pomidory obieramy i razem z paprykę i natka pietruszki dokładnie miksujemy. Mieszamy z przyprawami, cebulą, masłem i mięsem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dzielimy ciasto na małe kawałki u mnie 16 sztuk i wałkujemy okrągłe cienkie placki. Nakładamy cienką warstwę farszu rozprowadzając po cieście palcami. Pieczemy w nagrzanym do maksimum piekarniku na środkowym poziomie przez 5 minut. Lahmacun będzie chrupki, jeśli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w ściereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.

Podajemy z zielenią i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Mercimek Çorbası Turecka zupa z czerwonej soczewicy Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sol, pieprz, ostra papryka, mięta, tymianek i kumin - do smaku
- 1-1,5 l bulionu, w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa

Soczewice opłukać i namoczyć w wodzie na 30 minut. W dużym garnku rozgrzać masło i olej (albo sam olej), dodać cebule i czosnek, smażyć, aż zmiękną. Dodać ziemniaki, marchew, soczewice i bulion, gotować do miękkości, około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, zmiksować, doprawić do smaku. Można udekorować papryka i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Sigara böreğiSkładniki:
2 płaty ciasta yufka
150g sera białego słonego (lor)
natka pitruszki
olej do smazenia

Ser mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki. Ciasto yufka rozkładamy i kroimy na 16 części (krojąc na pół, ćwiartki, ósemki i szesnastki).

Na każdą część nakładamy odrobinę farszu zwijamy jak rogaliki (bez skręcania końcówek) a końcówkę ciasta moczymy wodą by powstałe cygaro się nie rozwinęło. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!