images mod

Mercimek Çorbası Turecka zupa z czerwonej soczewicy Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sol, pieprz, ostra papryka, mięta, tymianek i kumin - do smaku
- 1-1,5 l bulionu, w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa

Soczewice opłukać i namoczyć w wodzie na 30 minut. W dużym garnku rozgrzać masło i olej (albo sam olej), dodać cebule i czosnek, smażyć, aż zmiękną. Dodać ziemniaki, marchew, soczewice i bulion, gotować do miękkości, około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, zmiksować, doprawić do smaku. Można udekorować papryka i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!