images mod

Lahmacunciasto
800g mąki
600g wody
łyżka soli
łyżka suchych drożdży

farsz
500g mięsa mielonego baraniego lub mieszanki baranina - wołowina
500g cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
łyżka masła
3 duże pomidory
papryka
pieprz
sól

Cebulę obieramy i miksujemy blenderem na jednolita masę. Odciskamy sok. Pomidory obieramy i razem z paprykę i natka pietruszki dokładnie miksujemy. Mieszamy z przyprawami, cebulą, masłem i mięsem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dzielimy ciasto na małe kawałki u mnie 16 sztuk i wałkujemy okrągłe cienkie placki. Nakładamy cienką warstwę farszu rozprowadzając po cieście palcami. Pieczemy w nagrzanym do maksimum piekarniku na środkowym poziomie przez 5 minut. Lahmacun będzie chrupki, jeśli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w ściereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.

Podajemy z zielenią i sokiem z cytryny.

Smacznego!